Blijft Hyperconvergence de norm?

Blijft Hyperconvergence de norm?

De ideale toepassing voor het MKB

Er bestaat de opvatting dat ‘de cloud’ ook alle fysieke servers bij het midden- en kleinbedrijf zal laten verdwijnen. Wat er precies wordt verstaan onder ‘MKB’ verschilt nogal, in Europa zijn dit vaak ondernemingen tot 250 medewerkers, buiten Europa kan dit aantal het tienvoudige zijn. Je zou denken dat het voor een kleinere onderneming juist logisch en eenvoudig is om applicaties en backup naar de cloud te verplaatsen. Echter, de bedrijfsvoering van deze organisaties is vaak grotendeels afhankelijk van de volledige beschikbaarheid en controle over hun bedrijfsapplicaties.

In de afweging tussen eenvoud en beschikbaarheid zijn de kosten vaak een doorslaggevende factor. Een standaard servercluster is snel ontoereikend voor alle toepassingen dus volgt een extra unit, neem daarbij de inzet van een eenvoudige SAN oplossing en het budget is snel bereikt. Tegelijkertijd brengt een verplaatsing naar de cloud nog teveel onduidelijkheid met zich mee wat betreft beschikbaarheid, zeker voor het midden- en kleinbedrijf.

Het MKB heeft dus zeker baat bij een platform dat een hoge mate van beschikbaarheid biedt maar wat wel in het kostenplaatje past. Een hyperconverged oplossing is niet alleen een samenvoeging van compute, storage en networking maar brengt ook eenvoudig beheer, hoge beschikbaarheid en lagere kosten samen.

Cluster-in-a-Box

Met de introductie van Storage Spaces Shared (S3) binnen het Windows Server 2012R2 platform is de opzet van een storage cluster aanmerkelijk vereenvoudigd. Voor shared cluster storage is bijvoorbeeld geen aparte SAN meer nodig maar kan met een gecertificeerde storage JBOD worden ingericht. Gebruikers van Hyper-V storage ervaren een reducering van kosten en een toename van performance, iets wat eigenlijk iedere organisatie ten goede komt, of het nu een multinational is of een MKB.

Een ander belangrijk aspect voor een onderneming is de implementatie van de hardware. Voor een cluster is nog altijd een compute laag, tiered storage en networking nodig, met de mogelijkheden om te schalen. Als ontwikkelaar van Storage Spaces heeft Microsoft hier al vroeg de nadruk op gelegd en daar uit is het zogenaamde ‘Cluster-in-a-Box’ concept uit ontstaan: een snel te implementeren hardware-oplossing voor Scale-Out File Server en Hyper-V clustering in één enkele behuizing, bestaande uit minimaal:

• onafhankelijke server nodes, intern verbonden via 10GbE
• interne shared storage met hypervisor
• schaalbare externe storage voor Storage Spaces

DataON Hyperconverged 2.0

Het Cluster-in-a-Box concept is geoptimaliseerd door DataON Storage, vendor van hyperconverged appliances en gecertificeerde JBOD enclosures. Voor Storage Spaces Shared is dit een platform dat uitstekend aansluit op de behoefte van het MKB. Vanwege de schaalbaarheid kan men op eigen locatie klein beginnen en groeien naar behoefte. Maar ook als er vanuit een hoofdkantoor meerdere bijkantoren moeten worden opgezet is een hyperconverged appliance ideaal. Iedere locatie kan worden voorzien van een ‘datacenter-in-a-box’. Zo is capaciteit en performance ook effectief te schalen tot buiten de grenzen van de hoofdlocatie, met de zelfde voordelen van kosten en beheer.

Uiteraard gaan volledige datacenter-oplossingen een stap verder. DataON speelt hier op in met de nieuwste Cluster-Block Appliances voor Storage Spaces Direct (S2D): dé storage feature in Windows Server 2016 voor hyperconverged toepassing. Dit betekent overigens niet dat huidige gebruikers van Windows Server 2012R2 in de knel komen te zitten met Storage Spaces Shared (S3). Voor veel ondernemingen past deze setup voor shared storage nog prima, zeker in combinatie met een all-in-one appliance.

Wel is het zo dat de nieuwste features in 2016 zijn gericht op ondernemingen die echt weer een stap willen of zelfs moeten maken, bijvoorbeeld om de performance van hun applicaties flink te verhogen. Onderstaand overzicht laat zien wat de belangrijkste verschillen zijn tussen het huidige S3 en het vernieuwde S2D:

 

Overkill of future-proof?

Hoe verhouden deze specificaties zich nu eigenlijk ten opzichte van de gevraagde capaciteit- en performancebehoefte van een gemiddelde MKB onderneming? Met zware 16-core CPU’s en tot wel 512GB aan RAM per node lijkt de Cluster-in-a-Box misschien een zware jongen voor een MKB. Echter, gezien de snelheid waarmee deze componenten zich ontwikkelen zal het niet lang meer duren voordat dit de standaard is.

Tegelijkertijd sluiten de mogelijkheden met Storage Spaces Shared nog prima aan op de behoefte wat betreft storagebeheer. Ook performance en capaciteiten van SAS drives groeien mee met de behoefte. Ook wordt er steeds slimmer omgesprongen met de beschikbare capaciteit en is schaalbaarheid eenvoudig te realiseren met gecertificeerde JBOD enclosures.

 

PDHOrganisaties zijn al volop bezig met nieuwe mogelijkheden die het storagebeheer kunnen vergemakkelijken, zoals Microsoft Storage Spaces. De volgende stap naar onderliggende storage technologie die daar naadloos op aansluit is een logische volgende stap. De testmogelijkheden zijn al beschikbaar!

Paul de Haas