Waarom Cisco Refresh geen alternatief is

Waarom Cisco Refresh geen alternatief is

refreshEr zijn verschillende goede redenen om voor ‘certified refurbished’ producten te kiezen, de voornaamste is: Het product zelf. Zodra het van een geautoriseerde leverancier komt is het in alle opzichten hetzelfde als nieuw. Wat niet de hoofdreden hoeft te zijn maar wel het grootste voordeel is: De lagere investering.

De refurbished hardware markt is weer volop in trek, zeker op het gebied van netwerkproducten. Cisco Refresh is hier een goed voorbeeld van. Organisaties willen langer door met bestaande hardware en liefst ook kunnen uitbreiden met producten die nog voor lange tijd voldoen aan de wensen en eisen. Daarnaast zorgt de opkomst van software-defined netwerken (SDN) en netwerk functie virtualisatie (NFV) voor meer beschikbaarheid van de beproefde productlijnen in de markt, zoals switches, routers, unified computing en firewall appliances.

Een evolutie in refurbished

Cisco introduceerde in 2001 het Cisco Certified Refurbished Equipment (CCRE) programma om refurbished producten van hoge kwaliteit aan te bieden. De groeiende grijze markt kon zo worden tegengegaan en gebruikers kregen een competitief en betrouwbaar alternatief tegen een lagere investering. Het huidige Cisco Refresh programma biedt dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid. Vanwege de ruime beschikbaarheid van producten, met dezelfde garantie als nieuw, is Refresh tegenwoordig voor veel organisaties geen alternatief maar eerste keus.

Deze beschikbaarheid is te danken aan de aandacht die Cisco hier zelf aan geeft maar ook de ontwikkelingen in de markt. Organisaties die geleidelijk overstappen naar software-defined netwerken en netwerkvirtualisatie zorgen met de consolidatie van hardware voor een groeiende beschikbaarheid van hoogwaardig materiaal in het refurbished kanaal.

Software-defined networking zorgt voor een scheiding van de ‘data-laag’ en de ‘beheer-laag’, waarbij het beheer kan worden gecentraliseerd en deels worden overgenomen door andere beschikbare hardware componenten in een datacenter. Een voorbeeld is het gebruik van cloud-routers voor wifi verkeer; in plaats van een controller unit op iedere verdieping of op ieder afzonderlijk departement kan men nu alle acces points aansturen vanaf een virtuele router in de cloud. Met virtualisatie kan ook de functionaliteit van een specifieke hardware appliance worden nagebootst en worden aangepast, zodat deze kan dienen als server, firewall of router.

Hardware nog lang niet obsolete

Deze ontwikkelingen betekenen niet het einde van dedicated hardware componenten zoals we gewend zijn. Het uitfaseren van bestaande switches, routers en security appliances en de transitie naar de cloud verloopt geleidelijk. Veel organisaties vertrouwen nog op beproefde concepten op eigen locatie of hebben hier nog veel investering in zitten. Niet alleen in hardware maar ook in kennis en beheer door gekwalificeerd personeel.

Bijkomend voordeel is dat deze transitie zorgt voor meer beschikbaarheid van hardware. De refurbished markt was altijd gericht op End-of-Life productlijnen; vendoren zochten met een remarketing programma naar een oplossing voor hoofdzakelijk oudere hardware. Nu meer en meer bedrijven de overstap maken naar de cloud komt er ook meer courant materiaal terug op de markt. Orders worden geannuleerd of hardware wordt na relatief kort gebruik toch maar ingeruild.

Organisaties die hun diensten en toepassingen nog niet naar de cloud kunnen of willen verplaatsen hebben nu ook toegang tot zeer courante hardware. Het Cisco Refresh portfolio bevat naast voorlaatste modellen, om bestaande omgevingen aan te vullen, ook veel courante productlijnen, waarmee nieuwe projecten kunnen worden ingericht.

Cisco Refresh is in veel gevallen dus geen alternatief maar een volwaardige invulling.

 

PDHEr ontstaan nieuwe mogelijkheden die het netwerkbeheer kunnen vergemakkelijken, zoals software-defined en virtualisatie. Tegelijkertijd biedt dit weer kansen om bestaande omgevingen aan te vullen of uit te breiden met beschikbare hardware. Kijk online wat Cisco Refresh voor uw organisatie kan betekenen: https://www.xces.nl/cisco-refresh.

Paul de Haas