Datacenter-in-a-Box

Datacenter-in-a-Box

De verregaande technologische ontwikkelingen maken tegenwoordig compleet nieuwe datacenter architecturen mogelijk. Hiermee kunnen forse besparingen gerealiseerd worden. Het nieuwe datacenter is software-defined en daardoor kosteneffectief, makkelijker in implementatie en beheer, én vooral schaalbaar. Ideaal voor Hyper-V en Scale-Out File Servers in datacenters, maar ook ideaal voor organisaties die hun remote- of branche office (ROBO) willen uitrusten met een all-in-one cluster (micro datacenter).

Microsoft Defined Datacenter met DataON

DataON is een ‘Microsoft defined’ Datacenter-in-the-Box voor bestaande of nieuwe Microsoft Windows Server / Hyper-V omgevingen. Elk bedrijf dat overweegt zijn datacenter met betrekking tot servers en storage uit te breiden met het Hyper-V platform komt voor een aantal keuzes te staan:

 1. Kiezen we voor software-defined of klassiek
 2. Hyperconverged of klassiek
 3. Welke mate van schaalbaarheid hebben we nodig
 4. In hoeverre is standaard ook echt standaard
 5. Welke expertise voor beheer is vereist
 6. En de mate van geschiktheid voor (hybride) clouds

 

Software-Defined Storage

Met Windows Server 2012R2 heeft Microsoft Storage Spaces geïntroduceerd. Simpelweg betekent het dat een Windows file server de complete functionaliteit van storage servers biedt. Waar voorheen hardware nodig was, is met een Windows Server 2012R2 via Storage Spaces deze functionaliteit met behulp van software mogelijk. Storage Spaces is voor Microsoft ondertussen essentieel geworden en geeft daarmee een drastische besparing in storage licenties.

DataON, leverancier van hyperconverged oplossingen, is vanaf het begin al betrokken geweest bij de ontwikkeling van Microsoft Storage Spaces. Dankzij Microsoft Storage Spaces hebben klanten forse besparingen op hun storage budget kunnen realiseren.

Consolidatie via hyperconverged

Met de intrede van virtualisatie in combinatie met verbeterde hardware is een verdere consolidatie van servers, storage en netwerken ontstaan: hyperconverged. Dit wordt ook wel Cluster-in-the-Box genoemd. Het onderstaande voorbeeld laat de voordelen van hyperconverged zien. Hierbij is een opzet gekozen waar circa 100 Virtuele Machines in een datacenter gehost worden, inclusief storage, netwerk en beheer.

Een hyperconverged oplossing biedt alle bovenstaande functionaliteit in een kant en klare pre-configured appliance, dit levert gemiddeld en besparing op van 75%. Denk hierbij aan de hardware, installatie, licentiekosten, de ruimte, electriciteit en niet te vergeten de kosten van de diverse experts. Bovendien is deze oplossing door Microsoft gecertificeerd, en dus een volledig veilige keuze.

Er zijn drie toepassingsgebieden gedefinieerd

DataON levert via haar Cluster-in-the-Box oplossing een compleet ‘Microsoft defined’ datacenter; schaalbaar en future proof. Met de komst van hyperconverged worden complete appliances geïntroduceerd, waar voorheen een compleet datacenter voor nodig was. DataON levert de volgende Microsoft defined ‘datacenter-in-a-box’ oplossingen:

Voor elke toepassing is een standaard configuratie opgesteld. Hiermee is de oplossing in een datacenter binnen een half uur volledig operationeel. Met deze standaard Microsoft defined datacenter bouwblokken maakt DataON het bouwen van datacenters eenvoudig, en een toekomstvaste investering. Het is duidelijk dat een hyperconverged oplossing veel efficiënter is.

De klassieke opstelling wordt vervangen door slechts één 2U hoge appliance, er is minder hardware nodig voor dezelfde workload. Een besparing van 75%! Met de komst van de deze standaard DataON datacenter bouwblokken ontstaat het datacenter uit the box concept, waarbij de grote voordelen zijn:

 1. Standaard en gecertificeerde oplossing
 2. Geen complexe integratie
 3. Drastische vermindering de kosten
 4. Volledig software-defined
 5. Alleen Microsoft expertise vereist

Voorheen was het configureren en installeren van een SAN of een Hyper-V Cluster een integratieproject met inzet van diverse experts. Het toepassen van kant en klare bouwstenen binnen het datacenter verlaagt de kosten, de complexiteit en is onmiddellijk inzetbaar.

Achter de (Azure) schermen is DataON de oplossing die standaard wordt ingezet

DataON wordt veelvuldig ingezet binnen Microsoft en is het platform dat gebruikt wordt tijdens de Microsoft technical events en trainingen.

 1. DataON was de eerste hyperconverged appliance gecertificeerde oplossing voor Windows Server
 2. 30+ Petabytes in Storage Spaces installaties
 3. 300+ verkochte hyperconverged appliances
 4. Betrokken bij toekomstige WS2016 ontwikkelingen
 5. DataON hardware is ontwikkeld voor schaalbaarheid, geen distributed filesystems nodig, een puur software-defined storage platform
 6. Microsoft Enterprise Cloud Alliance (ECA) & Fast-track partner

Schaalbaarheid

Essentieel in elk datacenter is schaalbaarheid zodat de oplossing, bij een groeiende behoefte, met de klant mee kan groeien. Bij veel hyperconverged oplossingen wordt de schaalbaarheid niet op hardware niveau opgelost en daardoor is additionele software, complexiteit en afhankelijkheid nodig.

DataON kent een uniek scale-out model en biedt de flexibiliteit die ondernemers zoeken. Te hoge initiële investeringen zijn niet meer noodzakelijk, via het scale-as-you-grow concept krijgt de ondernemer de flexibiliteit om afhankelijk van de groei additionele modules toe te voegen.

Mocht een tweede unit noodzakelijk zijn, dan worden deze appliances fysiek aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat beide appliances alle resources delen en het aantal te gebruiken drives is verdubbeld, evenals het aantal nodes.

Volledig gebruikmakend van de vastgelegde standaarden

In een klassiek concept heb je bij verdere groei te maken met het vervangen van complete storage heads en volgt er een migratietraject. Doorgaans krijg je ook nog een gepeperde rekening voor de storage licenties en een verhoogd jaarlijks onderhoudstarief.

DataON appliances zijn samen te voegen tot 1 fysiek verbonden hyperconverged platform, waarbij de Microsoft Storage Spaces software daarna de beschikking krijgt over alle verbonden resources. Ook met alle nieuwe ontwikkelingen op Microsoft technologie is DataON als Microsoft Cloud Partner betrokken, zoals bijvoorbeeld Azure. Daarnaast is Microsoft zelf een van de grotere DataON gebruikers.

DataON heeft aangekondigd dat alle DataON units Azure-ready zullen zijn. Dit betekent dat van de configuraties in Azure een backup gemaakt kan worden en is de appliance en eventueel de data van de klant beveiligd tegen mogelijke calamiteiten.

Samengevat

 1. Na virtualisatie biedt hyperconverged drastische consolidatie mogelijkheden in het datacenter, met een besparing van circa 75%.
 2. Schaalbaarheid van het datacenter is een behoud van investering en waarborgt een competitief voordeel bij groei in de toekomst.
 3. De toekomst voor veel bedrijven is hybrid clouds, waarbij het eigen datacenter (private cloud) gebruik kan maken van standaard / public cloud services zoals Azure.
 4. Het vinden en houden van expertise is een uitdaging, door vereenvoudiging van de architectuur is alleen Microsoft expertise voor deze appliances vereist.
 5. Het zelf bouwen en integreren is te kostbaar, standaard bouwstenen / appliances is de methode om snel en efficiënt een datacenter te bouwen.

PDHOrganisaties zijn al volop bezig met nieuwe mogelijkheden die het storagebeheer kunnen vergemakkelijken, zoals Microsoft Storage Spaces. De volgende stap naar onderliggende storage technologie die daar naadloos op aansluit is een logische volgende stap. De testmogelijkheden zijn al beschikbaar!

Paul de Haas