Storage Spaces

De ongekende mogelijkheden met Storage Spaces

Storage Spaces maakt het mogelijk om storage te virtualiseren door fysieke drives te groeperen in (shared) storage Storage Spaces
pools, waar weer virtuele drives beschikbaar worden gemaakt. Storage Spaces werd de drijvende kracht achter gecertificeerde ontwikkelaars om intensief te sturen op de inzet van scale-out file serving (SoFS) toepassingen.

Clustered Storage Spaces Shared

Storage Spaces Shared (S3) blijft de standaard voor SMB en ROBO (Remote Office – Branch Office) omgevingen waar behoefte is aan schaalbaarheid van storage capaciteit met bijbehorende schaalbare investeringen. Hiermee kunnen high-available storage systemen voor scale-out file server (SoFS) en local shared storage eenvoudig worden uitgerold. Ook geclusterde appliances maken nu gebruik van verbeterde mogelijkheden voor capaciteit met Multi-Resilient Virtual Disks.

Deze verdere ontwikkelingen van S3 richting het Microsoft-Defined Datacenter (MDDC) gaven vooral de ontwikkeling van multi-node Cluster-in-a-Box platforms voor virtualisatie een enorme boost.

Storage Spaces Direct

Met Storage Spaces Direct (S2D) in Windows Server 2016 zijn alle storage features geïntegreerd in een hyperconverged stack. S2D is een gedistribueerd filesysteem dat zorgt voor high-availability cluster storage, wat weer gebruik maakt van lokale storage:

S2D

S2D

Dit is een grote stap voorwaarts in het vereenvoudigen van het inzetten en beheren van software-defined storage. S2D maakt het daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van andere type drives zoals SATA en NVMe, wat niet mogelijk was met Clustered S3 met shared storage drives.