Innovatie ook binnen handbereik van het MKB

Innovatie ook binnen handbereik van het MKB

innovatie

De performance uitdaging voor het MKB

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft, in tegenstelling tot grotere bedrijven, doorgaans minder technologische resources ter beschikking. Kleinere ondernemingen hebben gewoonweg niet het budget en beschouwt de IT infrastructuur vooral als een flinke kostenpost. Vaak wordt er al snel bezuinigd op personeel, waardoor de verouderende infrastructuur minder onderhouden en beheerd kan worden.

Al met al heeft het MKB vaker en vaker moeite met:

 • Verouderde technologie met weinig of slechte integratie
 • Up-to-date houden van infra, besturingssystemen en applicaties
 • Beschermen van kritische bedrijfsapplicaties en het voorkomen van dataverlies
 • Bijblijven met de snelle technologische ontwikkelingen en de eisen van gebruikers

 

Remote Office / Branch Office (ROBO)

MKB’s met een hoofdkantoor en meerdere bijkantoren, zoals winkelketens en zorginstellingen, hebben de uitdaging om op alle locaties ervaren IT-personeel beschikbaar te hebben. Daarnaast zijn mogelijkheden voor backup en recovery vaak tijdrovend en inadequaat. In tegenstelling tot server virtualisatie in een datacenter, is er op een bijkantoor (ROBO omgeving) niet altijd de fysieke ruimte om soortgelijke infrastructuur te huisvesten, zoals op het hoofdkantoor.

De eenvoud van een hyperconverged Infrastructuur (HCI) maakt het mogelijk voor admins om een compleet IT-systeem op locatie in te zetten; er is geen team van specialisten nodig om alle verschillende onderdelen van de infrastructuur apart te configureren. Door middel van high-density nodes is zelfs een zware IT-omgeving als ‘Micro Datacenter’ op een locatie te plaatsen, er is immers minimale rackspace, koeling of voeding nodig.

Hyperconverged 2016

HCI is momenteel een van de meest besproken onderwerpen op het gebied van datacenter architecturen en de meeste IT bedrijven ontwikkelen en verkopen vandaag de dag een eigen HCI appliance. Het concept is in de eerste plaats gericht op ROBO en Scale-up / Scale-out datacenter toepassingen, wat zorgt voor efficiënte inzet van IT resources en vereenvoudigd management van de hardware én de software.

Een nieuwe stap met HCI voor middelgrote ondernemingen is het vinden van een oplossing die niet te groot of te duur is maar wel voldoet aan de vereisten van de toekomst. Ontwikkelaar DataON kreeg deze vraag van het IT team van EVGA, marktleider op het gebied van high-end hardware componenten voor de PC gaming en video industrie. Men wilde de bestaande 26U VMware rack vervangen door een op Microsoft Windows Server gebaseerde oplossing voor meer virtuele machines en verbeterde performance. Daarnaast was de beheercomplexiteit van de SAN te intensief voor hun business.

EVGA koos uiteindelijk voor het nieuwste DataON S2D-3110 platform: een zogenaamde Cluster-Block Appliance (CBA), bestaande uit Intel v4 servernodes, Microsoft Windows Server 2016 met Hyper-V, Storage Spaces Direct en de nieuwste Intel Non-Volatile Memory Express® (NVMe™) Flash SSD’s. DataON’s Management Utility Software Tool (MUST) complementeerde deze hardware setup tot een uniforme HCI oplossing. De resultaten werden al snel duidelijk; Sterk verbeterde performance, een 73% reductie van de hardware (van 26U naar 7U) en een flinke afname in de kosten vanwege het ontbreken van de VMware licenties.

De case van EVGA kwam onlangs uitgebreid aan bod tijdens de webcast van DataON, nu on-demand terug te kijken:

Deploy a Windows Server 2016 Hyper-Converged Cluster Platform with NVMe SSD’s

Wat het MKB eigenlijk hard nodig heeft

Kleinere ondernemingen zijn altijd op zoek naar technologische oplossingen die meer efficiëntie bieden, beter te managen zijn en uiteindelijk geld besparen. De ondernemer wil meer met minder kunnen doen. Men heeft technologie nodig die eenvoudiger is in gebruik, kosteneffectief is en de schaalbaarheid en performance biedt, zonder een gigantisch prijskaartje of veel administratieve rompslomp.

Hyperconverged infrastructuur biedt het MKB precies wat ze eigenlijk hard nodig heeft. Als we deze infrastructuur vergelijken met traditionele infra, worden de volgende voordelen snel zichtbaar:

 • Één ingang voor beheer, monitoring en controle over storage, server en virtuele infrastructuur
 • Minder onderhoud voor infrastructuur, vanwege het wegvallen van SAN/NAS en een hogere mate van efficiëntie
 • High-Availability storage en compute, in één platform over meerdere nodes, inclusief databescherming met minimale downtime
 • Gereduceerde kosten door het elimineren van specifieke storage lagen, die ieder nog een eigen support nodig hebben

Hyperconvergence is uitermate geschikt voor instanties met meerdere vestigingen, zonder een voltallige ICT-afdeling op alle locaties, waar zowel fysieke opslagruimte als onsite beheer een grote uitdaging zijn.

Een one-vendor appliance als Micro Datacenter, met zowel storage, compute en networking in één, is dan ook uitermate geschikt voor bedrijfsvoeringen zoals:

 • Hotelketens
 • Advocatenkantoren
 • Zorginstellingen
 • Winkelfilialen
 • Overheidsinstellingen

PDHOrganisaties zijn al volop bezig met nieuwe mogelijkheden die het storagebeheer kunnen vergemakkelijken, zoals Microsoft Storage Spaces. De volgende stap naar onderliggende storage technologie die daar naadloos op aansluit is een logische volgende stap. De testmogelijkheden zijn al beschikbaar!

Paul de Haas