Het Microsoft-Defined Datacenter

Het Microsoft-Defined Datacenter

WS2016

Wat staat er te wachten in de release van Windows Server 2016

Met de release van Windows Server 2012 R2 heeft Microsoft destijds flink ingespeeld op de vraag van partners én de markt om de groei van hyperconvergence te stimuleren. Agile storage toepassingen voor het ‘Microsoft-Defined Datacenter’ werden in rap tempo ontwikkeld, onder andere door DataON Storage.

Het resultaat is een Microsoft gecertificeerd hardware platform, specifiek ontworpen voor Storage Spaces; dé feature in 2012 voor een software-defined storage file systeem met ongekende virtualisatie mogelijkheden.

Storage Spaces Direct (S2D)

Storage Spaces maakte het mogelijk om storage te virtualiseren door fysieke drives te groeperen in shared storage pools, waar weer virtuele drives als ‘storage spaces’ beschikbaar worden gemaakt. Storage Spaces Shared (beter bekend als S3) werd de drijvende kracht achter gecertificeerde ontwikkelaars om intensief te sturen op de inzet van scale-out file serving (SoFS) toepassingen.

Ook het multi-node Cluster-in-a-Box platform voor virtualisatie kreeg met S3 een enorme boost. Met Storage Spaces Direct (S2D) in Windows Server 2016 zijn alle storage features geïntegreerd in een hyperconverged stack:

S2D

Storage Spaces Direct is een gedistribueerd filesysteem dat zorgt voor high-available cluster storage, wat weer gebruik maakt van lokale storage. Dit is een grote stap voorwaarts in het vereenvoudigen van het inzetten en beheren van software-defined storage.

S2D maakt het daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van andere type drives zoals SATA en NVMe, wat niet mogelijk was in Storage Spaces Shared.

Public Cloud ook voor groeiende ondernemingen

Een grote toegevoegde waarde van het nieuwe besturingssysteem is de mogelijkheid voor ondernemingen om een infrastructuur op te bouwen die in essentie werkt zoals in public clouds. De geavanceerde nieuwe features in Windows Server 2016 zorgen voor alle software-defined datacenter mogelijkheden, die tot voor kort niet toegankelijk waren voor groeiende ondernemingen.

Zeker in een fase waar kostenbesparing en flexibiliteit essentieel zijn kon men eenvoudigweg niet mee met alle ontwikkelingen op het gebied van IT infrastructuur. Een grote stap naar een public cloud was de weg van software-defined storage (SDS).

Nu is Microsoft ook toegankelijk als volwaardig Microsoft-Defined Datacenter (MDDC) oplossing met Windows Server 2016. Vorderingen op het gebied van storage, networking, compute en security zijn volledig geïntegreerd in het besturingssysteem. Dit fundament is zowel kosteneffectief als efficiënt en ideaal voor met name snel groeiende ondernemingen.

Als u migreert naar Windows Server 2016

Naast de mogelijkheden met Storage Spaces Direct zijn er nog een aantal zeer interessante features en voordelen binnen het nieuwe besturingssysteem, welke deels al aanwezig waren in 2012 maar nu tot hun volledige potentieel zijn doorontwikkeld:

Multi-Resilient Virtual Disks Hot en Cold tiering op basis van resiliency ipv gebruikte media type
ReFS Real-Time Tiering Resilient File System met advanced write cache mogelijkheden
Storage Replica Gelijktijdige replicatie tussen clusters voor disaster recovery
VM Resiliency Reageert ook op fouten tijdens intra-cluster communicatie
Nano Server Gecondenseerde OS versie voor geoptimaliseerde hosting in clouds
System Rolling Upgrade upgrade naar 2016 zonder invloed op Hyper-V of SoFS workloads.
PowerShell Direct PowerShell management binnen de virtuele machine
Remote Desktop Services Server-based personal desktops in een cloud computing omgeving
RDMA Teaming Teaming nu beschikbaar voor RDMA interfaces met Hyper-V
Software Defined Networking Centraal configuratiemanagement voor (virtual) netwerk apparatuur

Windows Server 2016 legt de basis voor een Microsoft-Defined Datacenter, met moderne applicaties als de standaard. Storage Spaces Direct biedt de sterk verbeterde opties voor SoFS en Hyper-V omgevingen. Concreet biedt Windows Server 2016 het totale ‘write once, deploy anywhere’ model voor storage implementaties waar maximale flexibiliteit van applicaties wordt verwacht.

 

PDHOrganisaties zijn al volop bezig met nieuwe mogelijkheden die het storagebeheer kunnen vergemakkelijken, zoals Microsoft Storage Spaces. De volgende stap naar onderliggende storage technologie die daar naadloos op aansluit is een logische volgende stap. De testmogelijkheden zijn al beschikbaar!

Paul de Haas