Met bijna 20 jaar ervaring, weten wij hoe we de verbinding kunnen leggen tussen traditionele on-premises infrastructuur en moderne hybrid cloud oplossingen.

Support

Maak direct uw ticket aan via onze ITRP portaal.

Contact gegevens

Fokkerstraat 22a, 3905 KV Veenendaal

sales@xces.nl

+31(0)318 559 370

NIC

Recap NIC: de laatste ontwikkelingen in Microsoft Azure

Deze maand vond in Oslo de Nordic Infrastructure Conference (NIC) plaats: de tiende keer in totaal, en de vierde keer dat XCES het event bezocht als signed partner. Consultant Joost Dubbelman was samen met zijn collega’s André van den Berg en Martijn Ditmar aanwezig en vertelt je over hun bevindingen en de laatste ontwikkelingen in de wereld van Microsoft Azure.

Dit leerden we op NIC

Het is altijd fijn om naar NIC te gaan, maar dit jaar was het extra speciaal: het was de eerste keer in twee jaar dat we eindelijk weer een live event bezochten en onze collega’s in het echt konden spreken. NIC vindt plaats in een ijshockeyhal, waarbij de beursvloer op het veld is (gelukkig geen ijs!) en de zalen heel slim op de tribunes zijn gebouwd.

We hebben veel klanten gesproken, collega’s gezien en nieuwe mensen leren kennen: het helpt een hoop als je de beste koffie van het evenement serveert. Gelukkig was er ook tijd om sessies te bezoeken en meer te horen over de laatste ontwikkelingen in Microsoft Azure. Ik deel graag de kennis die we hebben opgedaan tijdens NIC met je.

Azure Arc

Een van de termen die tijdens NIC veel terugkwam in de sessies, is Azure Arc. Deze technologie vormt de brug tussen Azure en de HCI-oplossing die XCES aanbiedt: servers die Arc-enabled zijn, maken het namelijk mogelijk om machines buiten Azure te behandelen als Azure-resource. Hierdoor wordt het mogelijk om alle servers te beheren binnen één managementlaag, ongeacht of ze on-premises of in de cloud staan.

Dit kan een grote winst opleveren voor de klanten van XCES, omdat het naast centralisatie van beheer ook inzicht biedt in de status van de Azure Stack HCI-omgeving: of alle servers online zijn, wat de status is en of bepaalde zaken aandacht nodig hebben. Azure Arc gaat de komende tijd een enorme vlucht nemen, en wij volgen de ontwikkelingen op de voet.

Azure Virtual Desktop

Hoewel Azure Virtual Desktop al volledig functioneel is, is de remote desktop-service van Microsoft nog in public preview. Toch was AVD ook tijdens NIC een van de meest voorkomende onderwerpen. Een aantal van onze klanten is er al mee aan het experimenteren, maar we merken dat het grootste deel toch liever wacht met de overstap totdat de service volledig live is.

Wanneer dat gebeurt verwachten we dat veel organisaties die op dit moment Citrix gebruiken voor hun remote desktop-oplossing, overgaan naar AVD. Er is een hoop voor te zeggen voor zo’n overstap: de meeste bedrijven gebruiken al tooling van Microsoft, en dan is het handig om alles onder één dak te hebben. Tegelijkertijd kan het ook schelen in de kosten: met slim licentiemanagement ben je al snel voordeliger uit.

Kubernetes met Azure Stack HCI

Ook Kubernetes kwam veelvuldig voorbij in Oslo. Zo was er een sessie van cloudarchitect Muhammad Sajid over het autoscalen van Kubernetes-clusters. Ook onze klanten zijn er al volop mee bezig, maar wat ze vaak niet weten is dat het volledig te integreren is met Azure Stack HCI.

Met de Azure Kubernetes Service (AKS) op Azure Stack HCI kun je on-premises precies hetzelfde doen wat normaal gesproken in de cloud gebeurt: het automatiseren en schalen van containerapplicaties. Hierdoor stellen we klanten in staat om nog sneller te beginnen met het hosten van Windows-containers in hun on-premises datacenter.

Single-node clusters in Azure Stack HCI

Een nieuwe ontwikkeling die met name interessant is voor kleinere bedrijven of juist voor grote organisaties met veel verschillende (kleine) locaties, is het gebruik van single-node clusters in Azure Stack HCI. Kantoren met maar 2-5 VM’s kunnen hier enorm van profiteren.

Single-node clusters hebben alle features die multi-node ook heeft, maar het scheelt in de aanschafkosten van de hardware en Azure-licenties: ideaal voor locaties die een lagere resilience nodig hebben. In de VS wordt het momenteel veel ingezet in bijvoorbeeld tankstations, hotels en supermarkten, en ook in Nederland is de single-node-oplossing uitermate geschikt voor deze toepassingen.

De nieuwste Azure-features ook in jouw organisatie?

Als Nederlands bedrijf op een voornamelijk Scandinavisch event speelt XCES natuurlijk een bijzondere rol: in Europa zijn we een van de weinige organisaties die een integrated Azure Stack HCI-oplossing kunnen bieden. We implementeren niet alleen Azure Stack HCI voor organisaties, maar leveren ook de hardware door ons partnership met DataON. Dat maakt ons anders dan andere leveranciers: XCES is de one-stop partner voor jouw transformatie naar een hybride cloudoplossing.

We kijken terug op een geslaagde conferentie waar we veel hebben geleerd, interessante nieuwe mensen hebben leren kennen en hebben kunnen zien wat de ontwikkelingen in Microsoft Azure van de komende tijd zijn. Wil je weten hoe jouw organisatie kan profiteren van de nieuwe ontwikkelingen? Laat hieronder een comment achter, of neem direct contact met me op via joost.dubbelman@xces.nl.

nl_NL